Με το Soligea Classic το Μανάκι… ξεκλειδώνει το πιο φινετσάτο αρωματικό προφίλ

Με το Soligea Classic το Μανάκι… ξεκλειδώνει το πιο φινετσάτο αρωματικό προφίλ

Eπιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη

H ποικιλία “Μανάκι” συστήνει την δική της τάση απευθείας από την γη της Πελοποννήσου

 To ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που παράγει η χώρα μας το οποίο προσφέρει ένα μοναδικό «οδοιπορικό» στο χρόνο χαρίζοντάς μνήμες, αρώματα & γεύση με την τεράστια διατροφική του αξία να φιγουράρει ψηλά…

Από την αρχαιότητα  κιόλας η ελιά επικράτησε ως σύμβολο  ειρήνης, υγείας και  δύναμης καθώς οι αρχαιολογικές εκτιμήσεις  εντοπίζουν την εμφάνιση της γύρω στην 8η χιλιετία στην λεκάνη της Μεσογείου.

Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα οι Μινωίτες ήταν εκείνοι που χάρη των ελαιόδεντρων κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αδιάσπαστο πυλώνα που απέφερε στο νησί οικονομική ευμάρεια με την πρώτη παραγωγή υπολογίζεται να καταγράφεται γύρω στο 4.500 πΧ στην σημερινή περιοχή του Ισραήλ.

Ένα αφήγημα που χάνεται στα βάθη των αιώνων και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας…

Mία στάση στην Σολυγεία αρκεί…

Mία στάση στην εταιρεία Markellos Olive αποκλειστικά για…Μανάκι

Σε ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται…σε πρώτο πλάνο.

Το Κορινθιακό Μανάκι έχει τον πρώτο λόγο και σου διηγείται μία ιστορία από το 1932 μέχρι και σήμερα. Εκεί στη περιοχή της Σολυγείας Κορίνθου όπου οι ατέλειωτοι ελαιώνες μαζί με το πευκοδάσος και τα βραχώδη σημεία συνομιλούν με το μπλε της θάλασσας του Σαρωνικού.

Η παράδοση συναντά την εξέλιξη με την 4η γενιά της Markellos Olive να σχεδιάζει, να δημιουργεί και να αναγεννά τα αρώματα και τη γεύση της πρωταγωνίστριας ποικιλίας της περιοχής που λανσάρει το δικό της μεγάλο αφήγημα.

Ανάμεσα σε 6000 οικογενειακούς ελαιώνες, η εμπειρία σου εκτοξεύεται σε ένα αγροτουριστικό πλάνο που απαιτεί εξερεύνηση, ανακάλυψη και φυσικά…γευσιγνωσία.

Διαχρονική η καλλιέργεια της ποικιλίας Μανάκι στη Κόρινθο… όπως Διαχρονική και Μοναδική η προσωπικότητα της…

 Μία “φρουτένια” ποικιλία που η κορινθιακή γη αγαπά ιδιαίτερα. Γεννιέται και καρποφορεί στα εδάφη της δημιουργώντας ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φιγουράρει ψηλά, που διακρίνεται και που αποκτά ολοένα και περισσότερους λάτρεις.

Μία ποικιλία που ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και με την συγκομιδή ή αλλιώς  το περίφημο “λιομάζωμα” να συμβαίνει από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και αρχές Ιανουαρίου. Μία φοβερή συνθήκη για να βιώσεις από κοντά “κλέβοντας” όλα αυτά τα αρώματα που σκορπίζονται στον αιθέρα πριν κατευθυνθεί προς τον λιοτρίβι.

Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις, τον συναντάς σε οβάλ σχήμα με το βάρος να ποικίλει αν και το 2.2 μέχρι το 2.9 γραμμάρια φαντάζει ένα αληθινό σενάριο. Ένα ελαιόδεντρο που απλώνεται γύρω από τον κορμό με περήφανο τρόπο, που υψώνεται περίτρανα και σε μεγάλα υψόμετρα, χαρακτηριστικό που άλλες ποικιλίες δεν διαθέτουν ενώ παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ανθεκτική ιδιοσυγκρασία σε κρύο και σε ανέμους.

Εκτός από την Κόρινθο, η συγκεκριμένη ποικιλία ευδοκιμεί και καρποφορεί σε Άμφισσα, Δελφούς, Ιτέα, Αράχοβα, Κυνουρία, Ερμιόνη, Πόρο και Λαμία.

Μπορείς να συνάντησε το Μανάκι και αλλιώς…ως  Κορινθιακή, Γλυκομανάκι ή Γλυκομανακολιά !

360 μοίρες γύρω από το δικό σου Μανάκι…

360 μοίρες γύρω από το Soligea Classic

Μανάκι…μία μοναδική περίπτωση ποικιλίας, δημοφιλής της Kορινθιακής γης που συστήνει την δική της περίπτωση…

Το μανάκι είναι μια ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Ανατολική Κορινθία και στην Αργολίδα. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους. Είναι μία από τις τρεις ποικιλίες που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγω στην Κορινθία και αναμφισβήτητα είναι ο πρωταγωνιστής του Κορινθιακού ελαιώνα.

Πρόκειται για μία ποικιλία που ωριμάζει με αργούς ρυθμούς; Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την συγκομιδή  και την ελαιοποίηση της ώστε να δώσει τις καλύτερες οξύτητες; 

Ο ρυθμός ωρίμανσης του καρπού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως καιρικές συνθήκες, ποσότητα καρπού ανά δέντρο, ηλιοφάνεια, απόσταση από την θάλασσα κ.α.. Μπορούμε να πούμε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε περιοχές κοντά στην θάλασσα όπως η δική μας αρχίζει και ωριμάζει μετά τις 15 Νοεμβρίου. Όπως κάθε ποικιλία έτσι και το μανάκι όσο νωρίτερα συλλέγεται τόσο χαμηλότερη θα είναι η οξύτητα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αν συλλέξουμε έναν υγιή ώριμο καρπό δεν θα έχουμε χαμηλή οξύτητα.

Ποιο το terroir της περιοχής που βρίσκονται οι οικογενειακοί ελαιώνες σας και ποια τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που επικρατούν και πρωταγωνιστούν στο μονοποικιλιακό Soligea Manaki;

Οι ελαιώνες μας βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων(ο μακρινότερος) από την Θάλασσα και σε υψόμετρο περίπου από 0 έως 100 μέτρα. Το Soligea Classic είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα τομάτας. Πίσω από το άρωμα αυτό μπορούμε να διακρίνουμε φρεσκοκομμένο χορτάρι, πράσινο μήλο και φύλα ελιάς. Επίσης έχουμε μέτρια ένταση στο πικρό και το πικάντικό του.

Κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας Μανάκι που δεν συναντάς σε άλλες;

Το σημαντικότερο στοιχείο της ποικιλίας μας είναι η απόλυτη ισορροπία σε φρουτώδες – πικρό και πικάντικο, στοιχείο που την κάνει πολύ δημοφιλή στον μέσω καταναλωτή.

Tι “χρώμα”, τι “γεύση” και τι “άρωμα”  καρποφόρησε από την φετινή σοδειά για το Soligea Manaki…;

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά ήταν μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε συνδυασμόμε την έλλειψη βροχοπτώσεων δημιουργήσαν προβλήματα στην παραγωγή. Με έγκαιρες και στοχευμένες ενέργειες καταφέραμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των παραπάνω παραγόντων αλλά η παραγωγή μας ήταν μειωμένη. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά το Μανάκι μας βελτιώθηκε αισθητά λόγω και κάποιων τεχνολογικών αλλαγών που κάναμε στο ελαιοτριβείο μας. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη για τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας μας.

Tι “πρεσβεύει” το δικό σας Soligea Manaki και ποια συστατικά στοιχεία προτάσσει στην αγορά…

Στόχος μας μέσω του Soligea είναι να συνδέσουμε την υψηλή ποιότητα με την  γαστρονομία. Θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα θετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας μας ώστε να αναπτύξει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και να συνδεθεί με το κομμάτι της γαστρονομίας που θα ταιριάξει γευστικά και σαν φιλοσοφία!

Tι “πρεσβεύει” το δικό σας Soligea Manaki και ποια συστατικά στοιχεία προτάσσει στην αγορά…

Στόχος μας μέσω του Soligea είναι να συνδέσουμε την υψηλή ποιότητα με την  γαστρονομία. Θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα θετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας μας ώστε να αναπτύξει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και να συνδεθεί με το κομμάτι της γαστρονομίας που θα ταιριάξει γευστικά και σαν φιλοσοφία!

Μία μέρα στο Olive Oil Bar του εστιατορίου…Μία εμπειρία όπου ο επισκέπτης και καταναλωτής “γνωρίζει” και έρχεται σε άμεση επαφή με τα ελληνικά brand και την γευσιγνωσία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου…Κάπως έτσι ξεκινάει μία αλλαγή; 

Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει μια αλλαγή! Είναι πολύ σημαντικό τα εστιατόρια να παρουσιάζουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στους πελάτες τους μέσω γευσιγνωσιών και ειδικών παρουσιάσεων. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μαθαίνουν το προϊόν, την ιστορία του παραγωγού και το πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Έτσι μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες και να στραφούν σε ποιοτικά προϊόντα!

Από την Σολυγεία απευθείας στο Olive Oil Bar του Thigaterra

Ζήτησε…Μανάκι ή αλλιώς Soligea Classic

 Έχει προσωπικότητα, απορρέει φινέτσα με την απαλότητα της γεύσης και την αρμονία των αρωμάτων να σκαρφαλώνουν ψηλά στη γαστρονομική σου εμπειρία.

Είτε δημιουργήσεις την δική σου γευσιγνωσία με το Soligea Classic στο Olive Oil Bar του Thigaterra είτε το συνοδεύσεις με το αγαπημένο σου πιάτο, η εμπειρία σου θα έχει κάτι από το απόλυτα εξαιρετικό του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που θα ενεργοποιήσει αισθήσεις και θα εκτοξεύσει το συνολικό γευστικό προφίλ.

Γιατί το φρουτώδες στοιχείο έχει χαρακτήρα και συνομιλώντας με την μέτρια ένταση του πικρού και πικάντικου αποκαλύπτεται μία πραγματική αποκάλυψη. Φαντάσου να γεύεσαι το πράσινο μήλο αλλά και το φρεσκοκομμένο χορτάρι και ταυτοχρόνων τα έντονα φύλλα ελιάς και τις νότες βοτάνων να ξεκλειδώνουν αληθινές μνήμες.

Tο πάντρεμα του με την Λαδένια Κιμώλου…είναι γαστρονομικός μονόδρομος

 Τι κοινό μπορεί να έχει η Κίμωλος και η Σολυγεία…; Εκ πρώτης όψεως μπορεί και καμία, στο εστιατορικό τραπέζι σου όμως…απολαμβάνεις το πιο φινετσάτο ταίριασμα.

Η ξακουστή Λαδένια Κιμώλου κρατά τα σκήπτρα όλων, γιατί πολύ απλά είναι αυθεντικά νόστιμη όπως αυθεντικά γευστικό είναι και το Μανάκι. Διαθέτει τα πιο αγνά και τα πιο απλά υλικά, όπως αγνός και ιερός είναι ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας, προσφέροντας έναν διάλογο που φαντάζει απλά εκπληκτικός.

Η κατά τ’ άλλα διαφορετική και ξακουστή φοκάτσια του νησιού, η οποία παρουσιάζεται ως η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα, διέθετε μόνο φρέσκια ξερική ντομάτα, ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι λοιπόν το δικό σου Μανάκι, υπογράφει τον πιο γευστικό επίλογο με όλα τα αρωματικά του χαρακτηριστικά να απογειώνονται και ταυτόχρονα να απογειώνουν το συγκεκριμένο πάντρεμα. 

Στο Thigaterra, The Art of Slow Food, η Λαδένια Κιμώλου μαζί με το Soligea Classic, “πλάθουν” με μοναδική αγάπη την γαστρονομική εμπειρία σου με τα αγνά υλικά απευθείας από την φύση να βγαίνουν μπροστά, με την εντοπιότητα να καλπάζει, με τον σεβασμό απέναντι στους τοπικούς παραγωγούς να είναι το Α και το Ω και με την καταγωγή του κάθε υλικού να συναντά την άπλετη φαντασία.

H τέχνη της αργής γαστρονομίας εδώ βρίσκει δύο άλλους αγαπημένους συμμάχους για αυτό στο Mενού του Thigaterra, The Art of Slow Food,  κάνε μία “στάση στη Κίμωλο” και φυσικά…στη “Λαδένια” ενώ στο Olive Oil Bar στη Σολυγεία και φυσικά…στο Soligea Classic για Μανάκι.

Ξετύλιξε” την φιάλη, ντύσε το ποτήρι της γευσιγνωσία σου και “ακολούθησε” ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπου η ιδιαίτερη προσωπικότητα του ξεκλειδώνει μνήμες οι οποίες δημιουργούν βίωμα…

 

“Aκολούθησε το Μανάκι…”