“Η Ελληνικότητα και η Εντοπιότητα σχεδιάζουν την γαστρονομική σου εμπειρία”

“Η Ελληνικότητα και η Εντοπιότητα σχεδιάζουν την γαστρονομική σου εμπειρία”

Από το Α έως και το Ω…φωτίζεται η  “ελληνικότητα” στις συνταγές.

O εμπνευστής του Thigaterra, Τhe Art of Slow Food, Mάνος Βοζικάκης σε μία άκρως διαδραστική ραδιοφωνική κουβέντα με τον δημοσιογράφο Παντελή Σπυριδάκη. Εστίασε στο Νέο Μενού του Thigaterra, στην Ελληνικότητα και στην Εντοπιότητα που αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία, στο Deli – Παντοπωλείο, την κύρια “πηγή” των συνταγών, στους μικρούς τοπικούς παραγωγούς και φυσικά στα μυστικά εκείνα του εστιατορίου που σίγουρα θα θέλεις να ανακαλύψεις…

Παντελής Σπυριδάκης: Τι νέο ετοιμάζει το Thigaterra να παρουσιάσει στους επισκέπτες του;

Mάνος Βοζικάκης:  Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που το Νέο Μενού του Thigaterra είναι έτοιμο να “ταξιδέψει” στον κόσμο προσφέροντας του μία πραγματική ξενάγηση σε όλη την Ελλάδα. Το Νέο Μενού, να πούμε, πως φέρει την υπογραφή του chef Χρήστου Κεντριανού. Πρόκειται για μία αναγέννηση της φιλοσοφίας του προηγούμενου, πρόκειται για τα best sellers πιάτα που ο κόσμος αγάπησε και ανέδειξε τα οποία όμως τώρα παίρνουν μία διαφορετική μορφή με την πρόσθεση νέων στοιχείων, νέων υλικών και νέων συνταγών.

Όλα τα πιάτα “ακουμπούν” με ένα μοναδικό τρόπο πάνω στο Deli – Παντοπωλείο που φιλοξενείται σε κάθε σημείο του εστιατορίου το οποίο ο επισκέπτης ανακαλύπτει και περιεργάζεται δια ζώσης και άκρως βιωματικά. Ένα Νέο Μενού που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα των τοπικών παραγωγών ολόκληρης της χώρας οι οποίοι αναδεικνύονται με τον πιο δυνατό τρόπο.

Η Ελληνικότητα άλλωστε είναι το στοιχείο που φωτίζεται από το Α έως και το Ω…

Παντελής Σπυριδάκης: Πολύ σωστά η ελληνικότητα…Και νομίζω πως επειδή φτάνουμε σιγά σιγά και στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, φαντάζομαι πως και οι ταξιδιώτες, οι άνθρωποι που θα μας επισκεφτούν ενδιαφέρονται κυρίως για τα τοπικά προϊόντα και τους θησαυρούς που διαθέτει αυτός ο τόπος…

Mάνος Βoζικάκης:  Ακριβώς Παντελή…Μην ξεχνάμε άλλωστε πως κλειδί στη σύγχρονη γαστρονομία δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα αλλά και η βιωματικότητα.

Εμείς στο Thigaterra, έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε για τον επισκέπτη μας το πιο δυνατό βίωμα, το οποίο είναι η γεύση όπου περιέχει μνήμη και πολλά ακόμα. Θέλουμε να μεταφέρουμε στο πιάτο αλλά και στην ξενάγηση στον χώρο μας, όλα τα διαμάντια της Ελληνικής γης, από το Βορρά μέχρι το Νότο. Όλο τον πρωτογενή τομέα τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να γευτούν από κοντά μέσα από πιάτα, από συνταγές, από μεμονωμένα τοπικά προϊόντα καθώς και μέσα από ημερίδες και συνέργειες όπου ο τοπικός παραγωγός είναι παρών και συνομιλεί απευθείας με τον καταναλωτή του.

Παντελής Σπυριδάκης: Επειδή ακόμα έχουμε λίγο καιρό μέχρι την Άνοιξη, θα μας δώσεις κάποιες χειμερινές συνταγές ιδιαίτερα δημοφιλείς οι οποίες εντάσσονται στο μενού;

Μάνος Βοζικάκης: Βεβαίως και έχω να σου δώσω χαρακτηριστικά παραδείγματα. Καταρχήν δεν μπορώ να μην κατατάξω σε περίοπτη θέση και να μην αναφέρω “το αγαπημένο πιάτο της σούπας ξινόχοντρου”. Ένα πιάτο από το οποίο “αναδύεται” μνήμη, θυμίζει τους παππούδες στα ορεινά χωριά και έχει έντονο το παραδοσιακό στοιχείο το οποίο όμως εξελίσσεται και πάει παραπέρα. Ένα πλήρες γεύμα, ζεστό, ιδανικό για όλη την περίοδο του χειμώνα όπου μαγειρεύεται με φρέσκια τομάτα και με τον τραχανά να έχει τις ρίζες του εδώ στην Κρήτη ο οποίος αποτελεί και τεράστια πηγή ενέργειας. Θα έλεγα “ένα ενεργειακό πιάτο”, με έντονη Έλληνικότητα όπου στο νέο μενού είναι σχεδιασμένο με μία σύγχρονη πινελιά.

Άλλο ένα πιάτο που εντάσσεται στις χειμερινές επιλογές είναι το “φρικασέ μανιταριών”. Μία vegan εκδοχή του φρικασέ όπου  λαμβάνουμε την πρωτεΐνη από το μανιτάρι (αντί του κρέατος) το οποίο συνοδεύεται και “παντρεύεται” με ένα πεντανόστιμο φυτικό τυρί. Το εντυπωσιακό είναι ότι αφήνει στον ουρανίσκο την ίδια ακριβώς γεύση με το γνωστό και φυσικά αγαπημένο φρικασέ.

Και τέλος θα κλείσω με τα “κεφτεδάκια προβατίνας”. Η προβατίνα είναι ένα παρεξηγημένο είδος κρέατος, δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα παρά μόνο στην Ηπειρωτική Ελλάδα που μαγειρεύεται κατά κόρον. Έχει τις ρίζες βαθιά χαραγμένες στα βάθη του χρόνου. Στη Κρήτη το γνωρίζουν κυρίως στα πολύ ορεινά. Να υποσχεθώ πως όποιος δοκιμάσει το συγκεκριμένο πιάτο, σίγουρα θα ανταμειφθεί…

Παντελής Σπυριδάκης: Η αποδόμηση των συνταγών, γενικότερα, θεωρείς πως είναι πάντα επιτυχημένη;

Mάνος Βοζικάκης: H αλήθεια είναι ότι μερικές λέξεις είναι αρνητικά φορτισμένες. Εγώ θα πω, πως δεν πρέπει να βαδίζουμε προς τα άκρα. Το να συνθέσουμε μία συνταγή με ένα διαφορετικό τρόπο, νομίζω κάθε άλλο. Είναι όμορφο και ανανεωτικό. Άλλωστε πρέπει να τολμάμε και να επιδιώκουμε την εξέλιξη βασιζόμενοι στη μνήμη που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελληνικότητα και σαφώς η αυθεντικότητα.

Το να καταφέρουμε να εξελίξουμε και να φωτίσουμε ακόμα περισσότερο μία συνταγή, θεωρώ πως είναι πραγματικά μία αξία που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Να την φωτίζουμε με σύγχρονα στοιχεία αλλά πάντα με σεβασμό στην πρώτη ύλη και στην αρχική εκδοχή.

Σίγουρα η ολική αποδόμηση στις κουζίνες έχει φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό πρέπει να διατηρούμε ισορροπία, αρμονία, σεβασμό για να δημιουργήσουμε ένα νέο και αυθεντικό γευστικό αποτέλεσμα.

Παντελής Σπυριδάκης:  Εντυπωσιάζει η πειθαρχία σας στις αρχές και αξίες του παγκόσμιου κινήματος slow food αλλά και η επιμονή να εξωτερικε από την εκάστοτε συνταγή το στοιχείο της μνήμης…

Μάνος Βοζικάκης: Το παγκόσμιο κίνημα slow food το οποίο έχει ως αποστολή  τη διάσωση της γαστρονομικής παράδοσης κάθε τόπου, προσπαθώντας να αφυπνίσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες, βρίσκεται στις αρχές και στις αξίες μας από την αρχή της πορείας μας. Πρόκειται για ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας όπου πρεσβεύουμε. Με τις δράσεις του από μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική φιλοσοφία στη διατροφική μας καθημερινότητα. Επιδιώκοντας τον σταδιακό επαναπροσδιορισμό των γευστικών μας συνηθειών και απαιτήσεων τονίζοντας ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στο καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό.

Ως ομάδα παραμένουμε πιστοί και επιμένουμε στη διατήρηση της ανάδειξης της παράδοση δίνοντας πάντα τις σύγχρονες πινελιές με δημιουργικό τρόπο. Αγαπάμε να μένουμε στη αρχική ιδέα της γεύσης η οποία όμως αναδεικνύεται και εξελίσσεται.

Άλλωστε ο καθημερινός μας αγώνας είναι να παρουσιάζουμε στον κόσμο την φιλοσοφία που έχουμε στο μυαλό μας και να την κάνουμε πράξη με σταθερότητα και ταπεινότητα.

Η καθημερινή ανησυχία ενός επιχειρηματία – αν θέλεις – είναι να μπορεί να διατηρεί και να κρατά τον βασικό πυρήνα ενεργό καθημερινά. Να αποδεικνύει συνεχώς «ποιος είναι και τι κάνει».  Όλο αυτό το οφείλουμε στον πελάτη, ο οποίος έχει προσδοκίες και εμείς από την μεριά μας, οφείλουμε να τις φτάνουμε και να τις καλύπτουμε.

Παντελής Σπυριδάκης: Πως μπορεί ο πελάτης που θέλει να επισκεφθεί το Thigaterra να κάνει την προ/κράτηση του;

Μάνος Βοζικάκης: Είμαστε καθημερινά παρόντες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη μας, ο οποίος μπορεί να κάνει την προ/κράτηση του είτε τηλεφωνικά είτε μέσω των social media (Facebook InstagramTripadvisor)  αλλά και της φόρμας κρατήσεων στην ιστοσελίδα μας.

Aκόμα και αν θέλει κάποιος να κάνει την κράτηση του για αρκετές ημέρες αργότερα, έχει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή και με τον πιο γρήγορο τρόπο να το πράξει μέσα από τα παραπάνω εργαλεία.

Παντελής Σπυριδάκης:  Το Τhigaterra διαθέτει και το δικό του αποκλειστικό blog με υλικό και θεματικές που ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί και να διατηρεί την επαφή μαζί του όλη μέρα, κάθε μέρα…Ένα blog, μία ολόκληρη εμπειρία…

Mάνος Βοζικάκης: Πολύ σωστά…και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με αυτό. Προ πάντων γιατί υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα από πίσω, επαγγελματίες δημοσιογράφοι-copywriter καθώς και social-content managers, άνθρωποι με μεράκι και πάθος για αυτό, που το αγαπούν και το στηρίζουν αναδεικνύοντας καθημερινά όλη την φιλοσοφία του Thigaterra.

Ένα εργαλείο με “εκπαιδευτικό” χαρακτήρα όπου ο αναγνώστης – επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει, να κάνει “οδοιπορικά», να “γευτεί” συνταγές πριν έρθει στο χώρο μας και να ανακαλύψει τοπικά προϊόντα καθώς και μία ολόκληρη αγροτουριστική κουλτούρα.


Ένας ανανεωμένος ιστότοπος για τους ανθρώπους της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας που θέλουν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τη φιλοσοφία μας. Με τις θεματικές μορφές τουρισμού να έχουν τον πρώτο λόγο και με τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους από κάθε σημείο της Ελλάδας να δημιουργούν μια γαστρονομική πρόταση.

Ένα blog που αγαπά την απευθείας επαφή με την φύση, με τα διαμάντια και τους θησαυρούς της, καθώς και με τους ανθρώπους της. Το blog του Thigaterra θέλει να δημιουργήσει εμπειρία και να κάνει πράξη όλα αυτά για τα οποία “μιλά” και “αφηγείται”… 

Ακούστε την συνέντευξη εδώ