H Eμπειρία του Ελαιοτουρισμού μέσα από 3 σημεία της Κρήτης δημιουργεί αυθεντικό βίωμα

H Eμπειρία του Ελαιοτουρισμού  μέσα από 3 σημεία της Κρήτης δημιουργεί αυθεντικό βίωμα

Της Κατερίνας Καρσιώτη, 

Φαντάσου ένα οδοιπορικό που να ξετυλίγεται ανάμεσα σε ελαιώνες, σε ένα ολόκληρο σύμπαν που η ελαική κληρονομιά συνομιλεί απευθείας με σένα, που το μικροκλίμα του κάθε τόπου σου προσφέρει ως «δώρο» διαφορετικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που εκτοξεύουν την εμπειρία σου και σε σημεία μοναδικού κάλλους που σου διηγούνται ιστορίες της κρητικής γης. Ανάμεσα σε αυτό το αφήγημα έχεις την ευκαιρία να απολαμβάνεις ένα από τα πιο ιερά προιόντα της ελληνικής φύσης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που “κρύβει” και τελικώς “αποκαλύπτει” ένα ολόκληρο βίωμα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. 

“Χαρτογραφώντας” με άπλετο άρωμα 4 σημεία της Κρήτης…”Δημιουργώντας” ένα οδοιπορικό που ξετρυπώνει από το Λιβυκό Πέλαγος και σκαρφαλώνει στα ορεινά…Ανακαλύπτοντας μία ξεχωριστή εμπειρία δίπλα σε ελαιόδεντρα και ανάμεσα στο πιο αυθεντικό αγροτουριστικό πλάνο. 

Από το ιστορικό χωριό της Κριτσάς μέχρι το Καββούσι και από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Σητείας μέχρι την ορεινή περιοχή του Σελίνου εκεί όπου η αρχαία πόλη Έλυρος υπενθυμίζει την τοτινή κλασική περίοδο του 500 π.Χ.

Θα μαγευτείς από την τοπιογραφία, θα κάνεις βόλτα σε οικογενειακούς ελαιώνες, θα μάθεις μυστικά και πρακτικές της ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου, θα απολαύσεις δράσεις που συνδέουν με μοναδικό τρόπο τον αγροτουρισμό με τον πολιτισμό και θα είσαι σε άμεση επαφή με την φύση και όλες τις ομορφιές που έχει να σου προσφέρει.

Ετοιμάσου να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις τους δρόμους της ελιάς που επικοινωνεί και εξωτερικεύει την ελαική κληρονομιά καθώς και την εμπειρία στη φύση και στην ιστορία. Ο ελαιοτουρισμός έχει προσγειωθεί με έναν γοητευτικό τρόπο στην ατζέντα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πρόκειται για μία ολόκληρη φιλοσοφία, αισθητική και ιδέα που αξίζει να ανακαλύψεις.

Με το κάλλος που προσδίδουν οι ελαιώνες στο τοπίο να είναι μαγικό και να σκαρφαλώνει ψηλά στην ιστορία και στην αρχαιολογία. Τα αρώματα, η υφή και οι γεύσεις απλώνονται στην γαστρονομία όπως και οι ρίζες της ελιάς ανά τους αιώνες. Οι καρποί τους ιεροί με τα Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα να το επιβεβαιώνουν και την αρχαιολογία και την δενδροχρονολόγηση να το αποδεικνύει.

Η γνώση, η εμπειρία και το όραμα των olive specialists μπορούν να σου προσφέρουν μία εκπληκτική μεσογειακή διαδρομή ελαιοτουρισμού που έχει την δυναμική να αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης στο τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας.

Εσύ δημιουργείς την Εμπειρία…

Mέσω του Ελαιοτουρισμού μπορείς να εξερευνήσεις ένα παγκόσμιο ελαικό οικοσύστημα, να αποκομίσεις μία τεράστια παλέτα εμπειριών και δράσεων και φυσικά να συνειδητοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του ελαιόλαδου και την σημασία του πράσινου χρυσού σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από την διατροφή και την γαστρονομία μέχρι τον τουρισμό, την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπου.

Η ταξιδιωτική σου εμπειρία αυτή την φορά είναι αφιερωμένη στο ελαιόλαδο…

Είναι αφιερωμένη σε αυθεντικό άρωμα και κρητική γεύση…

3 Σημεία της Κρήτης σε Φιλοξενούν…

3 Ετικέτες Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου σε Ξεναγούν…

1η Μέρα:  

Στο Λασίθι βρίσκεις την “ασπίδα” σου ανάμεσα σε βιολογικούς ελαιώνες…


Ένα μοναδικό τοπίο γυρνά 360 μοίρες γύρω από σένα με τον “Ερωτόκριτο” να σου υπενθυμίζει ότι σκουτάρι για τον ίδιο ήταν η ασπίδα που χρησιμοποίησε για να φτάσει τελικά κοντά στον έρωτα του. 

Σήμερα ως ασπίδα για την υγεία και την καθημερινότητα σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ελαιόλαδο Σκουτάρι το οποίο είναι ένα βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πρώιμης συγκομιδής, υψηλά φαινολικό και έχει καταχωρηθεί στη λίστα του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία. Κατάγεται από κρητική γη και διαθέτει ένα αφήγημα 12 ετών καθώς παράγεται με βιολογική καλλιέργεια του υπεραιωνόβιου οικογενειακού ελαιώνα, που σήμερα φτάνει την έκταση των 60 στρεμμάτων και έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό του.

Το olive oil tour θα ξεκινήσει από το ιστορικό χωριό της Κριτσάς και θα φτάσει μέχρι και το Καββούσι σε ένα τοπίο ανεπανάληπτης ομορφιάς και κάλλους. Θα βρεθείς σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρα ανάμεσα σε βότανα που θα κλέψουν την όσφρηση σου, σε αρώματα που θα αναζητάς κάθε φορά από που προέρχονται και με θάμνους και δέντρα που θα σου προσφέρουν μία τεράστια αγκαλιά. 

Η γενναιοδωρία της φύσης συνεχίζεται με την περιδιάβαση σου δίπλα στα Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία αποτελούν Ζωντανούς Μύθους της Ιστορίας και Ζωντανά Μνημεία της Φύσης και του Ανθρώπου. Ετοιμάσου να οργανώσεις τις υπαίθριες δραστηριότητες σου δίπλα στο πιο “ιερό” τοπίο. Το ταξίδι σου στο σημείο αναδεικνύει τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα αλλά και τις σχέσεις τους με την ζωή, τις ανθρώπινες παραδόσεις, την αρχαιολογία, τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία.

Θα βρεθείς στα οικογενειακά κτήματα και θα λάβεις μέρος στην καλλιέργεια και στην φροντίδα τους εφαρμόζοντας αποκλειστικά βιολογικές πρακτικές ώστε να διασφαλιστούν τα υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η μέγιστη αγνότητα του ελαιόλαδου. Θα κάνεις μοναδικές συζητήσεις με τον Ανάργυρο και Μαρία Βάρδα που βρίσκονται πίσω από το “Σκουτάρι” , δύο νέους ανθρώπους που μελετούν συνεχώς νέες και πρωτοποριακές μεθόδους με στόχο να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα που εσύ στο τέλος θα έχεις στο τραπέζι και στο πιάτο σου…


Κάνοντας γευσιγνωσία με το εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο Σκουτάρι μεταφέρεται απευθείας στη γεύση σου, ένα ισορροπημένο ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας και μία ολόκληρη κληρονομία που ξεκίνησε από τους παππούδες της οικογένειας η οποία έφτασε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές οι οποίες με πάθος, μεράκι, συνεχή εκπαίδευση και όραμα συνεχίζουν να εξελίσσουν. 

Μόλις αποχαιρετήσεις από το μεγάλο ξύλινο τραπέζι τους παραγωγούς,  λαμβάνοντας ως λάφυρο  το “Σκουτάρι” το οποίο θα απολαύσεις στις δικές σου συνταγές, η ξενάγηση σου σίγουρα θα “κλείσει” με μία εμμονή…Να μην ξεχνάς να καταναλώνεις αγνά υλικά, εξαιρετικές πρώτες ύλες που πλουσιοπάροχα σου χαρίζει η φύση, προκειμένου να έχεις δυνατό οργανισμό και διαύγεια πνεύματος.

2η Μέρα:

Φαντάσου από μία κωνική φιάλη στη Σητεία να αναδύονται όλα τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης…


Μία εμπειρία ανάμεσα στην μυθολογία, στα ήθη και στα έθιμα της Κρήτης γεμίζει το τραπέζι της γευσιγνωσίας σου με ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται σε μία περιοχή όπου το ιδιαίτερο μικροκλίμα και η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του ελαιόλαδου Π.Ο.Π. ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ προσδίδει αυτό που τελικά επιθυμείς να απολαύσεις. 

Γιατί εκεί γεννιέται και ωριμάζει ο καρπός του δέντρου της κορωνέικης ελιάς, λουσμένος από το άπλετο και ζωοποιό φως του ήλιου, γεμάτος με τους χυμούς και τα αρώματα της κρητικής παράδοσης. 

Το ταξίδι σου στην Ανατολική Κρήτη εντός των ορίων του Παγκοσμίου Γεωπάρκου Σητείας της UNESCO σου παρουσιάζει μία μοναδική εμπειρία ελαιοτουρισμού όπου μπορείς να ανακαλύψεις την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της φύσης. Στο οροπέδιο της Ζήρου κάπου στα 600 μέτρα υψόμετρα, ετοιμάσου να σχεδιάσεις ένα οδοιπορικό σε ένα διαφορετικό αγροτουριστικό τοπίο. 

Με την ξενάγηση σου να ξεκινά με την εξερεύνηση και την ανακάλυψη των ποικιλιών της περιοχής, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου ZIRO, τα μυστικά της τυποποίησης καθώς και τα μαγικά “παντρέματα” του με άλλα τοπικά προιόντα. Στη γαστρονομία άλλωστε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το Α και το Ω. 

Από το Α έως και το Ω και εσύ θα έρθεις αντιμέτωπος με όλη την φιλοσοφία και την κουλτούρα της ZIRO SITIA η οποία μεταφέρει και διηγείται την δική της ιστορία από το 2014. Οι διεθνείς βραβεύσεις άφθονες όπως άφθονος και ο πράσινος χρυσός με την υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες να το κατατάσσουν στην κατηγορία ελαιόλαδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος και συμβάλουν στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 


Βρες και εσύ το δικό σου “καταφύγιο” στους κατάφυτους ελαιώνες όπου αν βρεθείς να βιώσεις την εμπειρία του ελαιοτουρισμού το φθινόπωρο θα μαγευτείς από την “πολυπλοκότητα” των δραστηριοτήτων. 

Έπειτα από την παραδοσιακή καλλιέργεια κατά την διάρκεια του έτους και την όλη διαδικασία της φροντίδας των κτημάτων καταφθάνει μία από τις πιο σημαντικές περιόδους. Και φυσικά πρόκειται για την περίοδο του λιομαζώματος που εσύ μαζί με όλη την ομάδα της ZIRO SITIAS αποτελείται ένα σύνολο για να ξεκινήσετε μαζί την συγκομιδή του καρπού της ελιάς. Κάπου τον Οκτώβριο ξεκινά αυτή η ιεροτελεστία, που ακόμα και αν έχει κόπο η τελική επίγευση είναι μοναδική η οποία εκτοξεύεται στο ελαιοτριβείο με τον καρπό μέσα σε ειδικά διάτρητα τελάρα να γίνεται σαν θαύμα ένας ευλογημένος πράσινος χρυσός όπου όλα τα αρώματα και οι μνήμες της Κρήτης μεταφέρονται αποκλειστικά σε σένα. 

Στη  μονάδα εμφιάλωσης θα “μεταφερθείς” βιωματικά σε όλα τα μυστικά με την προιοντική αφήγηση να ξετυλίγεται αργά και σταθερά μέχρι να φτάσει στο δικό σου τραπέζι. Οι καινοτόμες συσκευασίες με έντονα τα στοιχεία της κρητικής παράδοσης αλλά και της αρχαιολογίας θα δημιουργήσουν για σένα το πιο όμορφο και διαδραστικό παιχνίδι το οποίο δεν θα θέλεις να εγκαταλείψεις. 

Φαντάσου από μία κωνική φιάλη στη Σητεία να αναδύονται οι τοπικές συνήθειες και ο πολιτισμός ενός τόπου η οποία να φιλοξενεί και το πρώτο ελαιόλαδο της χρονιάς (Early harvest). Μία μοναδική έμπνευση από το λαδικό, το ανοξείδωτο σκεύος που περιείχε το ελαιόλαδο για τις καθημερινές μαγειρικές ανάγκες της οικογένειας με  την  γιαγιά και την μητέρα νατο είχαν πάντα πάνω στην κουζίνα τους. 

Το ξύλινο πώμα κατασκευάζεται με μεράκι στο χέρι και προσομοιάζει με την ξύλινη σφραγίδα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να σφραγίσουν την ζύμη που θα γίνει πρόσφορο. Εντυπωσιάζει το χάραγμα στην πάνω όψη του ξύλινου πώματος που απεικονίζει τον δίσκο του Παλαικάστρου που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. Οι Μινωίτες τον 19 ο αιώνα π.Χ. 1700 χρόνια πριν την κατασκευή του μηχανισμό των Αντικυθήρων, είχαν κατασκευάσει έναν ακτινωτό δίσκο με τρεις τουλάχιστον λειτουργίες: Λειτουργεί σαν Ηλιακό ρολόι - Υπολογίζει το Γεωγραφικό Πλάτος- Προβλέπει Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις.

Η εμπειρία του ελαιοτουρισμού στην Σητεία θα δημιουργήσει για σένα ένα “οδοιπορικό” ανάμεσα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με την υψηλή αισθητική και την καινοτομία να αποτελούν απαράμιλλες αξίες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του προϊόντος αλλά και με την παράδοση και όλα τα τοπικά στοιχεία να ενορχηστρώνονται και να συνομιλούν με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ZIRO SITIA. 


Ο Σύμβουλος εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, Οδυσσέας Βλαχάβας αφηγείται…


Μιλώντας με μια φίλη που ασχολείται με τον τουρισμό, κάποια στιγμή με ρώτησε αν θα μπορούσε ή αν υπάρχει ελαιοτουρισμός στην Ελλάδα και πως το φαντάζομαι εγώ πέραν της επίσκεψης σε ένα ελαιοτριβείο τους θερινούς μήνες ως περαστικός .

Η εικόνα που έφτιαξα στο μυαλό μου απευθείας ήταν το να βρίσκομαι σε ένα ξενώνα, να ξυπνάω το πρωί, να περπατάω, να μυρίζω και να γεύομαι τα απλά υλικά που προέρχονται από τον ελαιώνα σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα και κουλτούρα της περιοχής.

Να κάτσω να μιλήσω με τον παραγωγό να βοηθήσω αν χρειαστεί να έρθω πιο κοντά σε αυτό το θείο δέντρο. Για τον Ελαιοτουρισμό δεν υπάρχει περίοδος, τον χειμώνα μπορεί να βιώσει κάνεις την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει η εργασία μέσα στον ελαιώνα καθώς λιπαίνεται, να αναζωογονηθεί με το κλάδεμα της Ελιάς. Την άνοιξη να μυρίσει τα ανθισμένα δέντρα να ζήσει τη δημιουργία του καρπού. Και το καλοκαίρι να περπατήσει στον ελαιώνα να μυρίσει τα άγρια  ξεραμένα βότανα, να κάνει ένα τραπέζι κάτω από τις ελιές στο ηλιοβασίλεμα να γευτεί την τοπική κουζίνα με βάση το ελαιόλαδο γιατί δεν θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι για μας τους Έλληνες υπάρχει μία κατηγορία φαγητού την γνωστή ως λαδερά, που το καλοκαίρι έχει την τιμητική της με τα φρέσκα λαχανικά και της περιβόητες βούτες με το φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Να γνωρίσουμε το μικροκλίμα της περιοχής μυρίζοντας και απολαμβάνοντας το, κάνοντας γευσιγνωσίες για να εξηγήσουμε τις ορθές πρακτικές για την παραγωγή και την αποθήκευση του, να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά στη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική. Και με όλα αυτά να φτάσουμε στο φθινόπωρο την περίοδο της έλαιο συγκομιδής να βιώσουμε οι ίδιοι την συλλογή του καρπού την μεταφορά τους στο ελαιοτριβείο να  μυρίσουμε το σπάσιμο του φρέσκο καρπού να γευτούμε το χυμό της Ελιάς και να θυμηθούμε όλα τα προηγούμενα.

Μέσα από τον ελαιοτουρισμό, τα συναισθήματα και η αγάπη για την ομορφιά του τοπίου ενεργοποιούνται στο μέγιστο…τα αρώματα και οι γεύσεις για το δέντρο της Ελιάς και όλα τα παραγόμενα προιόντα της, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και εσύ απολαμβάνεις ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της χώρας…


3η Μέρα: 

Ανεβαίνοντας την ορεινή περιοχή του Σελίνου, το “Pamako”  των Χανίων σε καλωσορίζει σε έναν κόσμο με Ευεργετικά αρώματα…


Πάνω από τη Σούγια και την Παλαιόχωρα αναπτύσσεται μία ιστορία πολυβραβευμένη και ξακουστή. Με ιδιαίτερες μεθόδους, με πρωτότυπη ιδιοσυγκρασία και με ένα αφήγημα που σε γυρνά πίσω στις συνταγές του Ιπποκράτη. Το “Pamako” φιγουράρει ψηλά στα 540 έως τα 750 μέτρα και σε καλωσορίζει σε ένα δρόμο που η διατροφική αξία του ultra premium εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου έχει τον πρώτο λόγο.  

Εσύ βρίσκεσαι δίπλα, ανάμεσα και μέσα, στον πιο μνημειακό τοπίο καθώς τα Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε “παγιδεύουν” μοναδικά στο μνημειακό μέγεθος τους με το φύλλωμα να εκτείνεται σε απόσταση 15 έως 20 μέτρων όπου μαρτυρεί  και τη μακρά ιστορία τους που χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 

Αν αποφασίσεις η εμπειρία σου να ξετυλιχθεί κατά την παραγωγική διαδικασία, σίγουρα θα “ανταμειφθείς” και με το παραπάνω. Με ένα τοπίο άγριο και απόκρημνο αλλά και με έναν καρπό που φέρει μοναδικές χρυσές ιδιότητες. Με τα κλαδιά των ελαιόδεντρων να φτάνουν τα δώδεκα μέτρα ύψος και με τα αιωνόβια λιόδεντρα της τσουνάτης ποικιλίας να ακροβατούν τολμηρά επάνω ακριβώς από το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. 

Στη συγκομιδή του καρπού θα βιώσεις έναν αγώνα δρόμου αλλά το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει. Μαζί με τους olive oil experts θα φροντίζεις να μην ανέβει η θερμοκρασία του καρπού, να μην πιεστεί στη μεταφορά ή να επιβαρυνθεί με ρύπους. Θα γίνεις ένας πραγματικός  “φύλακας άγγελος” για να καταφέρεις να πάρεις όλα τα καθαρά και υψηλά συστατικά και χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. 

Μην ξαφνιαστείς με την παρουσία των γιγαντιαίων μπαταριών βάρους 80 κιλών μέσα στο χωράφι…Για να λειτουργήσει ρολόι όλη η διαδικασία πρέπει  τα ελαιοραβδιστικά να λειτουργούν ηλεκτροκίνητα ώστε να μην παράγουν καυσαέρια. Ακούγεται σισύφειο, αλλά είναι ενδεικτικό της υπομονής και της δέσμευσης που απαιτεί η διαδικασία της παραγωγής ποιοτικού ελαιόλαδου. Νομίζω αξίζει και με το παραπάνω να είσαι μπροστά σε όλα εκείνα τα μυστικά που τελικά θα σου δώσουν  έναν καρπό πράσινο με μία ποιότητα που θα σκαρφαλώνει μόνα στα ψηλά.  Η ξενάγηση σου από τους δύο συνιδρυτές στο ελαιοτριβείο θα σε εκπλήσσει με τον σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό να βρίσκεται στο “πικ” αλλά και με κάποια από τα μηχανήματα να αποτελούν αποκλειστικά δική τους ιδιοκατασκευή, όπου αντικρίζοντας τα δεν θα σταματάς σίγουρα να ρωτάς και να ξαναρωτάς. 


Με την γευσιγνωσία ελαιολάδου να έρχεται να σου υπενθυμίζει και να σου επιβεβαιώνει τελικά όλο αυτό που απολαμβάνεις. Με τα έντονα αρώματα να σε παρασύρουν, με την πικάντικη και πικρή γεύση να έχουν μία ιδιαίτερη διάρκεια και με τους  πράσινους τόνους αγκινάρας καθώς και τις κόκκινες αποχρώσεις ντομάτας να πρωταγωνιστούν. 

Μεταξύ των μυστικών του ελαιόλαδου του Pamako είναι ότι οι καρποί των μνημειωδών σε μέγεθος  δέντρων ωριμάζουν σταδιακά και συλλέγονται σε διαφορετικούς χρόνους, γεγονός που δίνει χαρακτήρα στο ελαιόλαδο. To πάθος, η έρευνά και η συνεχής προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας για την δημιουργία ενός φαινολικού βιολογικού ελαιόλαδου ανταμείβεται καθώς από το 2019, το ελαιόλαδο έχει συνταγογραφηθεί από 400 γιατρούς, κάτι που ανοίγει μια πόρτα για άλλα ελαιόλαδα να επιδιώκουν επίσης να ταξινομηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής.


Το «Pamako» είναι μια μετάφραση των ιδεογραμμάτων της γραμμικής Β συλλαβικής γραφής, τα οποία αντιπροσωπεύουν το φάρμακο. Με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο, με εμπιστοσύνη και αμέριστη φροντίδα στα ελαιόδεντρα των 1300 ετών και με επιμονή σε νέες μεθόδους και καινοτόμες πρακτικές, το Pamako δημιουργεί για σένα μία εμπειρία υψηλή, ποιοτική με τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. 

H διαδρομή σου έχει πρωταγωνιστή…με ένα σενάριο που ξετυλίγει την ελαική ιστορία των μνημειακών δέντρων, της καλλιέργειας των ελαιόδεντρων και των προϊόντων τους, της σχέσης τους με την αρχαιολογία και την τοπική παράδοση και κουλτούρα και φυσικά την σύνδεση τους με την γαστρονομία, την υγεία και την εμπειρία του ελαιοτουρισμού.

Με φόντο το πλούσιο και γόνιμο μωσαϊκό της ελληνικής γης…η ιερή ελιά σε ξεναγεί !